Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne , lekkie , łatwe i szybkie ciasto budyniowe z bananami i orzeźwiającą cytrusową galaretką - do popołudniowej kawki!

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

Składniki:

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • (22x33 cm )

 

  • BISZKOPT :

 

 

  • cukier - 1 szkl

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

 

 

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

 

 

  • KREM BUDYNIOWY :

 

  • budyń waniliowy - 2 op

 

 

  • cukier - ok.3 łyżki
  • miękkie masło - 200 g

 

  • cukier puder - 3 łyżki

 

  • DODATKOWO :

 

  • woda - 125 ml

 

 

  • cukier - 1 łyżeczka

 

 

  • galaretka cytrynowa - 2 szt

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką
BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku , a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką. Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180 C Studzimy. W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody - dostawiamy do tężenia. 
KREM : W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ: Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem. Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy. Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana. Zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy na noc w lodówce. Smacznego!