Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

mleczna pianka z bananami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie ciasto, idealne na lato.

mleczna pianka z bananami i galaretką

Składniki:

mleczna pianka z bananami i galaretką

 

  • 5 sztuk jaja,
  • 300 ml woda,
  • 1 opakowanie galaretka truskawkowa,
  • 3 sztuki banany,
  • 2 łyżeczki żelatyna Prymat,
  • 500 ml kremówka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 5 sztuk cukier,
  • 5 sztuk mąka,
  • 2 łyżeczki cukier puder

Sposób przygotowania:

mleczna pianka z bananami i galaretką
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na zmianę po jednym żółtku, łyżce cukru, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę po uprzednim schłodzeniu w lodówce ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy cukier puder oraz żelatynę. Na biszkopcie układamy połówki banana i wykładamy na nie bitą śmietanę. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, gdy przestygnie wylewamy ją na stężałą już bitą śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.