kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Ciasto z białej czekolady

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bomba kaloryczna :), ale warte grzechu

Ciasto z białej czekolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z białej czekolady
Do rondelka włóż czekoladę i margarynę, rozpuść całkowicie, na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj tak aby czekolada się nie przypaliła. Jeśli się już całkowicie rozpuści, zestaw z ognia i wystudź. W między czasie nastaw piekarnik aby się nagrzał do 16*C ( bez termoobiegu), prodiż również nastaw aby się rozgrzał. Do żółtek wrzuć cukier i utrzyj na gładką masę ( najlepiej różdżką a nie mikserem, w ten sposób napowietrzysz masę). Jeśli już uzyskasz konsystencję żółtej masy, dodaj mąkę i dalej roztrzepuj. Na koniec dodaj roztopioną i zimną czekoladę ( nie wkładaj do lodówki, wystudź "pokojowo"). Dodawaj partiami czekoladę i cały czas trzepiąc uzyskasz gładką jednolitą masę. Jeśli wlejesz już całą czekoladę, to utrzepuj jeszcze kilka minut. Odstaw na chwilę ciasto i utrzep mikserem pianę z białek. Dodaj partiami do ciasta i wymieszaj. Po czym wlej ciasto do okrągłej formy o średnicy 23cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika/prodiża. Piecz ok 30 - 35 min, po sprawdzeniu patyczkiem, pozostaje suchy. Ciasto nadaje się do zjedzeniu po ostygnięciu. Opadanie ciasta jest rzeczą normalną. Smacznego
Ciasto z białej czekolady
Etap 1
Ciasto z białej czekolady
Etap 2
Ciasto z białej czekolady
Etap 3
Ciasto z białej czekolady
Etap 4