Sposób przygotowania:
Ciasto z białej czekolady
Do rondelka włóż czekoladę i margarynę, rozpuść całkowicie, na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj tak aby czekolada się nie przypaliła. Jeśli się już całkowicie rozpuści, zestaw z ognia i wystudź. W między czasie nastaw piekarnik aby się nagrzał do 16*C ( bez termoobiegu), prodiż również nastaw aby się rozgrzał. Do żółtek wrzuć cukier i utrzyj na gładką masę ( najlepiej różdżką a nie mikserem, w ten sposób napowietrzysz masę). Jeśli już uzyskasz konsystencję żółtej masy, dodaj mąkę i dalej roztrzepuj. Na koniec dodaj roztopioną i zimną czekoladę ( nie wkładaj do lodówki, wystudź "pokojowo"). Dodawaj partiami czekoladę i cały czas trzepiąc uzyskasz gładką jednolitą masę. Jeśli wlejesz już całą czekoladę, to utrzepuj jeszcze kilka minut. Odstaw na chwilę ciasto i utrzep mikserem pianę z białek. Dodaj partiami do ciasta i wymieszaj. Po czym wlej ciasto do okrągłej formy o średnicy 23cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika/prodiża. Piecz ok 30 - 35 min, po sprawdzeniu patyczkiem, pozostaje suchy. Ciasto nadaje się do zjedzeniu po ostygnięciu. Opadanie ciasta jest rzeczą normalną. Smacznego
Czesiu
kasperki2
jest słodkie ale nie przesłodkie za to baardzo kaloryczne....czasami jednak można zgrzeszyć :)
Natala1210
A.B.
A.B.