Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z białek z czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jestem takiego zdania, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Tak było w przypadku tego ciasta, zostały mi białka z robienia faworków, a nie miałam czasu żeby suszyć bezy, więc upiekłam takie oto ciasto, powstało ono dosłownie w pół godziny.

Ciasto z białek z czekoladą

Składniki:

Ciasto z białek z czekoladą

Ciasto:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z czekoladą
1. Białka dać do miski i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy, ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, kolejno wlać olej i chwilę ubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Tak wykonanie ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone i wystudzić. Gotowe ciasto pokroić w trójkąty i podawać.

4. Smacznego życzę.