kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Tort "O północy w Paryżu"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort nie dość, że powinien smakować bosko to już samym wyglądem powinien działać na nasze ślinianki. Mam nadzieję, że ten pobudzi Wasze ślinianki na tyle, że postanowicie przetestować przepis.

Tort "O północy w Paryżu"

Składniki:

Tort "O północy w Paryżu"

 

  • biszkopt;
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy, mieszanka smakowa "O północy w Paryżu"

 

  • krem:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka kawy, mieszanka smakowa "O północy w Paryżu"

 

  • ponadto:
  • 100 ml naparu z kawy do nasączenia ciasta
  • 100 g serka mascarpone
  • 70 g czekoladowego kremu Nutella

Sposób przygotowania:

Tort "O północy w Paryżu"

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.

W dużej misie ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawaj partiami cukier trzcinowy nie przerywając ubijania a następnie po jednym żółtku.

Masa jajeczna powinna być dobrze napowietrzona. Do ubitych jajek dodawaj partiami przesianą mąkę, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Masę mieszaj delikatnie, najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki. Gotową masą napełnij tortownicę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Po upieczeniu upuść biszkopt z niewielkiej wysokości aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gotowy biszkopt wystudź, a następnie przekrój tak aby powstały trzy równe blaty.

Przygotuj krem. Śmietankę wlej do rondla, podgrzej. Do podgrzanej śmietanki dodaj połamane na kostki obie czekolady oraz kawę. Zdejmij rondelek z ognia, odczekaj chwilę, a gdy czekolady zaczną się rozpuszczać wymieszaj dokładnie ręczną trzepaczką. Śmietankę schłódź co najmniej godzinę w lodówce, a następnie ubij mikserem aż masa podwoi swoją objętość. Ubitą masę zmiksuj dokładnie z serkiem mascarpone.

Na paterze ułóż pierwszy biszkoptowy blat, nasącz go naparem z kawy i wyłóż na niego 1/3 kremu. Następnie ułóż kolejny blat, nasącz go kawą i wyłóż 1/3 kremu. Ułóż ostatni biszkoptowy krążek, wierzch oraz boki tortu posmaruj resztą kremu. Tort schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Zmiksuj 100 g serka mascarpone z nutellą, kremem napełnij rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki. Tak przygotowanym kremem udekoruj wierzch tortu. Tort przechowuj w lodówce.

Tagi:

okazje tort