Sposób przygotowania:
Tort "O północy w Paryżu"ETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
W dużej misie ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawaj partiami cukier trzcinowy nie przerywając ubijania a następnie po jednym żółtku.
Masa jajeczna powinna być dobrze napowietrzona. Do ubitych jajek dodawaj partiami przesianą mąkę, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Masę mieszaj delikatnie, najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki. Gotową masą napełnij tortownicę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Po upieczeniu upuść biszkopt z niewielkiej wysokości aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gotowy biszkopt wystudź, a następnie przekrój tak aby powstały trzy równe blaty.
Przygotuj krem. Śmietankę wlej do rondla, podgrzej. Do podgrzanej śmietanki dodaj połamane na kostki obie czekolady oraz kawę. Zdejmij rondelek z ognia, odczekaj chwilę, a gdy czekolady zaczną się rozpuszczać wymieszaj dokładnie ręczną trzepaczką. Śmietankę schłódź co najmniej godzinę w lodówce, a następnie ubij mikserem aż masa podwoi swoją objętość. Ubitą masę zmiksuj dokładnie z serkiem mascarpone.
Na paterze ułóż pierwszy biszkoptowy blat, nasącz go naparem z kawy i wyłóż na niego 1/3 kremu. Następnie ułóż kolejny blat, nasącz go kawą i wyłóż 1/3 kremu. Ułóż ostatni biszkoptowy krążek, wierzch oraz boki tortu posmaruj resztą kremu. Tort schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę.
Zmiksuj 100 g serka mascarpone z nutellą, kremem napełnij rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki. Tak przygotowanym kremem udekoruj wierzch tortu. Tort przechowuj w lodówce.
SylaUla