jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miodowa chatka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jakoś ciągle odciągam przygotowanie prawdziwej piernikowej chatki. Zawsze kończy się na drobnych wypiekach, czyli pierniczkach. Na dobry początek przygotowałam chatkę w nieco innej odsłonie. Jest to modyfikacja popularnego grysikowca.

Miodowa chatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowa chatka

CIASTO MIODOWE (blaszka 25x 36 cm

  • 0,5 kg mąki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki miody,
  • 1 przyprawa do piernika

MASA GRYSIKOWA

DODATKOWO

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego

WYKOŃCZENIE

  • 1,5 szklanki śmietanki 30%,
  • 1 płaska łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Miodowa chatka

ETAP 1

Miodowa chatka
kolejno pieczemy trzy placki miodowe

CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy . Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.

Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Przygotowane na blaszce ciasto nakłuwamy widelcem.

Blaty miodowe pieczemy oddzielnie po około 15-20 min w 180°C.

Po upieczeniu placki studzimy.

ETAP 2

Miodowa chatka
Każde upieczone ciasto dzielimy na trzy części

Upieczone blaty dzielimy każdy na 3 równe części. W sumie powstanie nam 9 prostokątów o wymiarach 12 x 25 cm

ETAP 3

Miodowa chatka
ugotowany grysik studzimy

MASA GRYSIKOWA: Na mleku gotujemy grysik. Gotowy studzimy co jakiś czas mieszając, tak by na kaszce nie powstał kożuch.

Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy porcjami ugotowaną kaszkę. Na koniec do masy dodajemy cukier puder do smaku (około 4 łyżki).

ETAP 4

Miodowa chatka
przystępujemy do przekładania placków

Siedem z przygotowanych prostokątów przekładamy naprzemiennie powidłem oraz masą grysikową.

Po przełożeniu powinno nam zostać jeszcze około 3 łyżki masy.

Tak powstały blok miodowy schładzamy, by był stabilny.

ETAP 5

Miodowa chatka
sklejamy chatkę

Schłodzone, stabilne ciasto („prostopadłościan”) przekrawamy po przekątnej jego podstaw.

W ten sposób otrzymujemy 2 graniastosłupy (ciasta) o podstawie trójkątnej. Ciasta te zlepiamy masą grysikową bocznymi ścianami, tak by powstała „chatka”.

Pozostałe dwie z dziewięciu części ciasta układamy koło siebie i smarujemy je masą. Na tak przygotowane wykładamy naszą chatkę. Ciasto ponownie schładzamy.

ETAP 6

Miodowa chatka
schłodzoną śmietankę ubijamy

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę.

Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką wykonujemy na chatce śnieżną kołderkę.

Z odciętej piętki ciasta dodatkowo wykonałam kominek chatce. Po zastygnięciu śmietanki ciasto jest gotowe