Sposób przygotowania:
Miodowa chatkaETAP 1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy . Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Przygotowane na blaszce ciasto nakłuwamy widelcem.
Blaty miodowe pieczemy oddzielnie po około 15-20 min w 180°C.
Po upieczeniu placki studzimy.
ETAP 2
Upieczone blaty dzielimy każdy na 3 równe części. W sumie powstanie nam 9 prostokątów o wymiarach 12 x 25 cm
ETAP 3
MASA GRYSIKOWA: Na mleku gotujemy grysik. Gotowy studzimy co jakiś czas mieszając, tak by na kaszce nie powstał kożuch.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy porcjami ugotowaną kaszkę. Na koniec do masy dodajemy cukier puder do smaku (około 4 łyżki).
ETAP 4
Siedem z przygotowanych prostokątów przekładamy naprzemiennie powidłem oraz masą grysikową.
Po przełożeniu powinno nam zostać jeszcze około 3 łyżki masy.
Tak powstały blok miodowy schładzamy, by był stabilny.
ETAP 5
Schłodzone, stabilne ciasto („prostopadłościan”) przekrawamy po przekątnej jego podstaw.
W ten sposób otrzymujemy 2 graniastosłupy (ciasta) o podstawie trójkątnej. Ciasta te zlepiamy masą grysikową bocznymi ścianami, tak by powstała „chatka”.
Pozostałe dwie z dziewięciu części ciasta układamy koło siebie i smarujemy je masą. Na tak przygotowane wykładamy naszą chatkę. Ciasto ponownie schładzamy.
ETAP 6
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę.
Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką wykonujemy na chatce śnieżną kołderkę.
Z odciętej piętki ciasta dodatkowo wykonałam kominek chatce. Po zastygnięciu śmietanki ciasto jest gotowe
SylaUla
slodkieokruszki
gusia1000