Sposób przygotowania:
Miodowa chatkaETAP 1
![Miodowa chatka Miodowa chatka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miodowa-chatka-489012.jpg)
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy . Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Przygotowane na blaszce ciasto nakłuwamy widelcem.
Blaty miodowe pieczemy oddzielnie po około 15-20 min w 180°C.
Po upieczeniu placki studzimy.
ETAP 2
![Miodowa chatka Miodowa chatka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miodowa-chatka-489013.jpg)
Upieczone blaty dzielimy każdy na 3 równe części. W sumie powstanie nam 9 prostokątów o wymiarach 12 x 25 cm
ETAP 3
![Miodowa chatka Miodowa chatka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miodowa-chatka-489014.jpg)
MASA GRYSIKOWA: Na mleku gotujemy grysik. Gotowy studzimy co jakiś czas mieszając, tak by na kaszce nie powstał kożuch.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy porcjami ugotowaną kaszkę. Na koniec do masy dodajemy cukier puder do smaku (około 4 łyżki).
ETAP 4
![Miodowa chatka Miodowa chatka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miodowa-chatka-489015.jpg)
Siedem z przygotowanych prostokątów przekładamy naprzemiennie powidłem oraz masą grysikową.
Po przełożeniu powinno nam zostać jeszcze około 3 łyżki masy.
Tak powstały blok miodowy schładzamy, by był stabilny.
ETAP 5
![Miodowa chatka Miodowa chatka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miodowa-chatka-489016.jpg)
Schłodzone, stabilne ciasto („prostopadłościan”) przekrawamy po przekątnej jego podstaw.
W ten sposób otrzymujemy 2 graniastosłupy (ciasta) o podstawie trójkątnej. Ciasta te zlepiamy masą grysikową bocznymi ścianami, tak by powstała „chatka”.
Pozostałe dwie z dziewięciu części ciasta układamy koło siebie i smarujemy je masą. Na tak przygotowane wykładamy naszą chatkę. Ciasto ponownie schładzamy.
ETAP 6
![Miodowa chatka Miodowa chatka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/miodowa-chatka-489017.jpg)
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę.
Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką wykonujemy na chatce śnieżną kołderkę.
Z odciętej piętki ciasta dodatkowo wykonałam kominek chatce. Po zastygnięciu śmietanki ciasto jest gotowe
SylaUla
slodkieokruszki
gusia1000