Sposób przygotowania:
Tarta orzechowo-cytrynowaETAP 1:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy posiekane masło, sól, cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto, następnie wsypujemy zmielone orzechy.
Ciasto wykładamy na blachę do tarty, rozwałkowujemy, ciastem obklejamy też boki tartej. Wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni. Następnie zdejmujemy wypełnienie i pieczemy przez 20 minut w temp. 160 stopni. Studzimy i wyjmujemy z blaszki, postępujemy delikatnie, żeby nie uszkodzić spodu.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. Mascarpone ucieramy do gładkiej konsystencji z cukrem pudrem. Dodajemy letnią, ale nie zimną galaretkę. Napełniamy rękaw masą i wykładamy krem za jej pomocą na tartej.
Krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną. Na tartę wykładamy orzechy włoskie i polewamy polewą z krówek. Chłodzimy przez godzinę i podajemy.
SylaUla
iskierka.ag