iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta orzechowo-cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealnie kruchy, orzechowy spód w tym wypieku świetnie komponuje się z cytrusowym, delikatnym kremem. Jest to jedno z ulubionych świątecznych deserów w mojej rodzinie.

Tarta orzechowo-cytrynowa

Składniki:

Tarta orzechowo-cytrynowa

Kruchy spód

Krem

  • 40 dag serka mascarpone,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Tarta orzechowo-cytrynowa

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy posiekane masło, sól, cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto, następnie wsypujemy zmielone orzechy.

Ciasto wykładamy na blachę do tarty, rozwałkowujemy, ciastem obklejamy też boki tartej. Wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę.

Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni. Następnie zdejmujemy wypełnienie i pieczemy przez 20 minut w temp. 160 stopni. Studzimy i wyjmujemy z blaszki, postępujemy delikatnie, żeby nie uszkodzić spodu.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. Mascarpone ucieramy do gładkiej konsystencji z cukrem pudrem. Dodajemy letnią, ale nie zimną galaretkę. Napełniamy rękaw masą i wykładamy krem za jej pomocą na tartej.

Krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną. Na tartę wykładamy orzechy włoskie i polewamy polewą z krówek. Chłodzimy przez godzinę i podajemy.


Tagi:

tarta ciasto