bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Miodownik z masą budyniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik można upiec kilka dni przed świętami.

Miodownik z masą budyniową

Składniki:

Miodownik z masą budyniową

 

  • Ciasto miodowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 gram masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • Biszkopt:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 200 gram masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Polewa:
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • Dodatkowo:
  • Orzechy do posypania wierzchu
  • Papier do pieczenia
  • Forma 23x23 cm.

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą budyniową
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.

Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Z mleka odlewamy 0,5 szklanki, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Do gotującego się mleka wlewamy mąkę rozrobioną w mleku i gotujemy budyń. Połowę gorącego budyniu wylewamy na ciasto miodowe, przykrywamy biszkoptem, wylewamy pozostałą część budyniu, przykrywamy ciastem miodowym.

W rondlu rozpuszczamy składniki polewy, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, ciasto wstawiamy do lodówki do ostudzenia.