Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z białek z czekoladą i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne ciasto z białek z pozostałych po smażeniu pączków. Urozmaicone czekoladą i skórką pomarańczową. Bardzo polecam.

Ciasto z białek z czekoladą i skórką pomarańczową

Składniki:

Ciasto z białek z czekoladą i skórką pomarańczową

Ciasto:

  • 6 białek
  • 1 cukier waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z czekoladą i skórką pomarańczową
1. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy.

2. Zimne białka, najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i roztopione masło lub margarynę. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Do ciasta dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

4. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciasto z białek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy dokładnie studzimy. Studzę na metalowej kratce.

6. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.