Sposób przygotowania:
Ciasto z białek z czekoladą i skórką pomarańczową
1. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy.
2. Zimne białka, najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i roztopione masło lub margarynę. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Do ciasta dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
4. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto z białek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy dokładnie studzimy. Studzę na metalowej kratce.
6. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
2. Zimne białka, najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i roztopione masło lub margarynę. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Do ciasta dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
4. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto z białek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy dokładnie studzimy. Studzę na metalowej kratce.
6. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.