Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z białek z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po smażeniu pączków zawsze zostają mi białka. Szkoda mi ich wyrzucać, więc najczęściej piekę z nich ciasto z białek. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale nie zapychające, takie w sam raz.

Ciasto z białek z suszonymi morelami

Składniki:

Ciasto z białek z suszonymi morelami

Ciasto:

  • 6 białek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z suszonymi morelami
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Dobrze schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy do rozpuszczenia się cukrów. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i margarynę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.

6. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.