Sposób przygotowania:
Ciasto z białek z suszonymi morelami
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Dobrze schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy do rozpuszczenia się cukrów. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i margarynę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.
6. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
2. Dobrze schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy do rozpuszczenia się cukrów. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i margarynę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.
6. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.