Dawid

Dawid

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Budyń z ananasem rozsmarowany na mięciutkim biszkopcie na wierzchu z zapiekaną bezą z wiórkami kokosowymi to przepyszna propozycja zarówno na co dzień jak i na święta.

Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na budyń

  • 1 puszka ananasów w kostce
  • 1 budyń śmietankowy

Na bezę

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15-20 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy do wymieszania się składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wylewamy na wytłuszczoną i oprószoną mąką dużą,prostokątną blachę i pieczemy 30-40 minut w 180 st.C.

Budyń

Owoce ananasa odsączamy od zalewy. Na soku gotujemy budyń: Trochę soku zlewamy do miski, wsypujemy proszek budyniowy i rozrabiamy. Resztę soku wlewamy do rondelka. Gdy się zagotuje dodajemy rozrobiony budyń. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając na małym ogniu. Następnie dodajemy ananas i dokładnie mieszamy. Masa będzie dość gęsta. Odstawiamy do wystygnięcia. Na zimny biszkopt rozsmarować masę budyniową.

Beza

Białka ubijamy z cukrem. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do gorącego piekarnika (180 st.C) i zapiekamy na złoty kolor uważając,by nie przypalić biszkopta.

Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą
Przygotować biszkopt:pianę z białek miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy krupczatkę i proszek do pieczenia.
Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą
Budyń śmietankowy gotujemy na soku z ananasa. Na końcu dodajemy kostki ananasa i mieszamy. Studzimy.
Ciasto z budyniem z ananasem i zapiekaną bezą
Budyń rozsmarowujemy na biszkopcie. Na końcu wykładamy bezę.