Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą
Biszkopt;
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki i łyżką (najlepiej drewnianą) delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do blaszki 24x24cm. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Studzimy i dzielimy na 3 części.
Masa budyniowa;
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy.
Masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy, az masa będzie gładka.
Płaty biszkoptu nasączamy herbatą.
Masę dzielimy na 2 części. Przekładamy biszkopty.
Polewa;
Masło roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku.
Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao i mieszamy.
Polewamy ciasto jasną i ciemną polewą tworzac esy-floresy.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki i łyżką (najlepiej drewnianą) delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do blaszki 24x24cm. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Studzimy i dzielimy na 3 części.
Masa budyniowa;
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy.
Masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy, az masa będzie gładka.
Płaty biszkoptu nasączamy herbatą.
Masę dzielimy na 2 części. Przekładamy biszkopty.
Polewa;
Masło roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku.
Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao i mieszamy.
Polewamy ciasto jasną i ciemną polewą tworzac esy-floresy.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego