gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ciasto biszkoptowe z masą budyniową i polewą na bazie mleka w proszku. Smaczne i szybkie w wykonaniu.

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Składniki:

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa;

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 x 40 g budyń waniliowy,
  • 200 g masła, temp. pokojowa.

Polewa;

  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 1/2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą
Biszkopt;

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki i łyżką (najlepiej drewnianą) delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do blaszki 24x24cm. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Studzimy i dzielimy na 3 części.

Masa budyniowa;

350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy.

Masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy, az masa będzie gładka.

Płaty biszkoptu nasączamy herbatą.

Masę dzielimy na 2 części. Przekładamy biszkopty.

Polewa;

Masło roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku.

Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao i mieszamy.

Polewamy ciasto jasną i ciemną polewą tworzac esy-floresy.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego