WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1205]

Czekoladowa polewa piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowa polewa z mlecznej czekolady, masła i mleka z dodatkiem przyprawy do piernika. Idealna do ciast, ciastek i deserów.

Czekoladowa polewa piernikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa polewa piernikowa

 

  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowa polewa piernikowa

ETAP 1:

Do rondelka wlać mleko i dodać łyżkę masła. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przyprawę do piernika oraz gorzkie kakao i mieszać do połączenia składników. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści.

Gotową gorącą polewą polać ciasto, ciastka czy gofry.

Czekoladowa polewa piernikowa
Połamana na kawałki czekolada dodana do rondelka
Czekoladowa polewa piernikowa
Gorzkie kakao dodane do mleka z masłem i przyprawą
Czekoladowa polewa piernikowa
Przyprawa piernikowa dodana do mleka z masłem
Czekoladowa polewa piernikowa
Masło i mleko podgrzewamy na małym ogniu w rondelku