iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z cukinia i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste w wykonaniu jak w ilości składników ciasto, robi się je szybko i dobrze smakuje idealne ciasto na podwieczorek.

Ciasto z cukinia i orzechami

Składniki:

Ciasto z cukinia i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinia i orzechami
Odważone 20 dag cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i delikatnie odcisnąć z soku. 

Mielone orzechy ( moje były laskowe, ale włoskie też są dobre) wymieszać na sucho z mąką i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a białka ubić na pianę. Suche składniki dodać do utartych jajek i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera, następnie dodać cukinię i rozpuszczone oraz przestudzone masło ( cały czas mieszać) na koniec do ciasta dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. 

Ciasto przełożyć do tortownicy około 22 cm średnicy wcześniej wysmarować ja masłem i wysypać mielonymi orzechami.

Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewając go do 180st piec około 45-50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.