Sposób przygotowania:
Ciasto z cukinią (zucchini bread)ETAP 1:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
Orzechy posiekać.
Cukinię umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jeśli jest młoda z miękką skórką, bez wykształconych pestek – zetrzeć w całości. Starszą trzeba wcześniej obrać i usunąć gniazdo nasienne.
Mąkę przesiać z sodą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni (155 z termo obiegiem).
Całe jajko utrzeć na biało z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
ETAP 2:
Cały czas miksując, porcjami dodać na zmianę mąkę z sodą, olej i mleko, następnie cynamon i gałkę muszkatołową.
ETAP 3:
Dodać cukinię (nie odciskać jej z soku) i ponownie zmiksować.
ETAP 4:
Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
ETAP 5:
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
ETAP 6:
Piec 50-60 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
ETAP 7:
Przepis znalazłam na stronie moje wypieki i zmodyfikowałam zamieniając masło na olej.
Jak na mój gust za bardzo wyczuwalna jest w nim soda oczyszczona, ale miłośnikom muffinów ciasto powinno smakować.