Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo czekoladowe brownie z kremem czekoladowym i sosem malinowym poleca się na słodkie co nieco nie tylko fanom czekolady.

Brownie z czekoladowym ganachem  i sosem malinowy

Składniki:

Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowy

 

Sposób przygotowania:

Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowy
Ciasto: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z czekoladą – odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy kakao – mieszamy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę – dodajemy do niej stopniowo (cały czas ubijając) przestudzoną masę maślano-czekoladową. Do masy dodajemy połączoną z kakao mąkę i miksujemy całość tylko do połączenia się składników.

Tortownicę (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotowe ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stop piekarnika i pieczemy je 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ganache czekoladowy:

Śmietankę przelewamy do rondelka podgrzewamy (nie może się zagotować). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty – mieszamy aż do momentu kiedy czekolada się rozpuści – wstawiamy do lodówki na 30-45 minut lub do momentu całkowitego schłodzenia. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na puszysty krem (około 2-3 minuty).

Sos malinowy:

Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy do nich cukier i sok z limonki gotujemy około 6 minut. Po tym czasie maliny powinny się rozgotować i utworzyć sos. Jeśli tak jest mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do rondelka – gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem czekoladowy a wierzch polewamy przestudzonym sosem malinowym – ciasto schładzamy jeszcze przez 1 godzinę w lodówce, a potem serwujemy.

Smacznego.