Sposób przygotowania:
Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowy
Ciasto: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z czekoladą – odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy kakao – mieszamy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę – dodajemy do niej stopniowo (cały czas ubijając) przestudzoną masę maślano-czekoladową. Do masy dodajemy połączoną z kakao mąkę i miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
Tortownicę (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotowe ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stop piekarnika i pieczemy je 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ganache czekoladowy:
Śmietankę przelewamy do rondelka podgrzewamy (nie może się zagotować). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty – mieszamy aż do momentu kiedy czekolada się rozpuści – wstawiamy do lodówki na 30-45 minut lub do momentu całkowitego schłodzenia. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na puszysty krem (około 2-3 minuty).
Sos malinowy:
Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy do nich cukier i sok z limonki gotujemy około 6 minut. Po tym czasie maliny powinny się rozgotować i utworzyć sos. Jeśli tak jest mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do rondelka – gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem czekoladowy a wierzch polewamy przestudzonym sosem malinowym – ciasto schładzamy jeszcze przez 1 godzinę w lodówce, a potem serwujemy.
Smacznego.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy kakao – mieszamy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę – dodajemy do niej stopniowo (cały czas ubijając) przestudzoną masę maślano-czekoladową. Do masy dodajemy połączoną z kakao mąkę i miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
Tortownicę (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotowe ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stop piekarnika i pieczemy je 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ganache czekoladowy:
Śmietankę przelewamy do rondelka podgrzewamy (nie może się zagotować). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty – mieszamy aż do momentu kiedy czekolada się rozpuści – wstawiamy do lodówki na 30-45 minut lub do momentu całkowitego schłodzenia. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na puszysty krem (około 2-3 minuty).
Sos malinowy:
Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy do nich cukier i sok z limonki gotujemy około 6 minut. Po tym czasie maliny powinny się rozgotować i utworzyć sos. Jeśli tak jest mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do rondelka – gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem czekoladowy a wierzch polewamy przestudzonym sosem malinowym – ciasto schładzamy jeszcze przez 1 godzinę w lodówce, a potem serwujemy.
Smacznego.
SylaUla
Igraszki Losu
niezły kąsek
Igraszki Losu
niezły kąsek napisał(a):