Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śmietankowy, lekki i bardzo delikatny krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką!

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone

Składniki:

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone

Tortownica o średnicy 22-24 cm, masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej)
  • 50 g cukru pudru

Wierzch:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 100 g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)

Ponadto:

  • około 150 g okrągłych biszkoptów (u mnie z kakao)
  • 100 ml kompotu z wiśni do nasączenia

Sposób przygotowania:

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone

Galaretka:

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami
Galaretkęnajlepiej przygotować trochę wcześniej.

Galaretkę należy przygotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie ostudzić i schłodzić w lodówce, aby lekko stężała.

Masa:

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami
eśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą.

Czekoladę należy połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Koniecznie schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno i następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone.

Na końcu nie przerywając miksowania - stopniowo wlewać ostudzoną, lecz płynną czekoladę.

Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Wiśnie:

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami
Wiśnie również mogą być świeże lub mrożone.

Wiśnie dokładnie odcedzić z kompotu.

Całość:

Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami
Ciasto schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.

Dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia wyłożyć warstwą biszkoptów krótko maczanych w kompocie wiśniowym.

Na ciastkach umieścić krem i ponownie biszkopty, ale już bez maczania.

Następnie należy poukładać wiśnie.

Całość zalać lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

Tagi:

deser ciasto