Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Kryształek z galaretek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto bardzo łatwe do zrobienia, uwielbiane przez dzieci ze względu na jego kolorową formę podania.

Kryształek z galaretek

Składniki:

Kryształek z galaretek

Ciasto:

Masa:

  • 600 g serka homogenizowanego (4 x 150 g)
  • 2 opakowania galaretki np. brzoskwiniowe
  • 3 opakowania galaretki wg uznania

Sposób przygotowania:

Kryształek z galaretek
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę, kakao oraz mleko. Składniki dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (40x24). Piec w temp 180°C przez ok 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwie części.

Każdą z 3 galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać do płaskiego pojemnika, po stężeniu pokroić w kosteczkę. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić.

Kiedy galaretki zaczną lekko tężeć dodać serki homogenizowane i dokładnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać kolorowe kostki, wymieszać.

Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia.