Sposób przygotowania:
Calineczka-malinowy torcik na czekoladowym spodzie
Ciasto czekoladowe: Jajka roztrzepać, dodać do nich mleko, cukier, olej i aromat. Dobrze wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę i proszek. Delikatnie wymieszać. Wsypać do 'mokrych składników' i na najmniejszych obrotach zmiksować na gładko. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 50-60 min (do suchego patyczka) w 180*C. Jeśli wytworzyła się 'górka' - odciąć i skurszyć (zostawić do zdobienia). Wystudzić.
Frużelina Malinowa: Maliny zasypać cukrem i wstawić na palnik. Zagotować co chwilę mieszając, dodać mąkę. Zagotowane owoce zestawić z ognia i wlać wrzącą żelatynę - Wymieszać bardzo dobrze i ostudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia.
Krem Malinowy: Do frużeliny wmiksować po łyżce mascarpone.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąki. Dodać barwnik. Piec w 180*C przez 15-20min .
Zdobienie: Śmietankę ubić na sztywno. Galaratkę rozpuścić w 50 ml wrzątku. Letnią wlać do śmietany i lekko zmiksować. Dodać cukier puder.
Złożenie tortu: Ciasto czekoladowe - połowa kremu malinowego - biszkopt - połowa kremu malinowego - maltanki - ozdobić bitą śmietaną wedle uznania i udekrować malinami. Można posypać pozostałym pokruszonym ciastem czekoladowym.
Frużelina Malinowa: Maliny zasypać cukrem i wstawić na palnik. Zagotować co chwilę mieszając, dodać mąkę. Zagotowane owoce zestawić z ognia i wlać wrzącą żelatynę - Wymieszać bardzo dobrze i ostudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia.
Krem Malinowy: Do frużeliny wmiksować po łyżce mascarpone.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąki. Dodać barwnik. Piec w 180*C przez 15-20min .
Zdobienie: Śmietankę ubić na sztywno. Galaratkę rozpuścić w 50 ml wrzątku. Letnią wlać do śmietany i lekko zmiksować. Dodać cukier puder.
Złożenie tortu: Ciasto czekoladowe - połowa kremu malinowego - biszkopt - połowa kremu malinowego - maltanki - ozdobić bitą śmietaną wedle uznania i udekrować malinami. Można posypać pozostałym pokruszonym ciastem czekoladowym.