Sposób przygotowania:
Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami
Szpinak całkowicie rozmrażam. Odcedzam i blenduję. Tortownicę 24 cm średnicy wykładam papierem do pieczenia i nacieram olejem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ubijam jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, dolewam wolno olej cały czas miksując, potem mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane). Na końcu dodaję zblendowany szpinak, mieszam łyżką drewnianą. Piekę w 180 stopniach ok godziny do 70 minut (sprawdzam do suchego patyczka). Wyjmuję i brzegi formy obkrajam delikatnie i zostawiam na kratce do całkowitego wystygnięcia Krem z mascarpone Śmietanę i mascarpone muszą być mocno schłodzone podobnie jak mieszadła z miksera i miska w której będziemy ubijać. Śmietanę ubijam na sztywno dodając po łyżce mascarpone na końcu dodaję przesiany cukier puder, startą skórkę z limonki lub cytryny. miksuję niedługo a dokładnie. Wystudzone ciasto dzielę na 2 lub 3 części, nasączam kawą z ekspresu lub mocną rozpuszczalną. Jedną odkrojoną część kruszę na kawałki-okruszki. Podstawowy blat smaruję kremem mascarpone, wierzch ozdabiam okruszkami zielonego ciasta. Krem ozdabiam owocami. Schładzam na werandzie.