Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Idealny deser do porannej kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki startej marchewki
  • 50g orzechów włoskich
  • Krem:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 100g serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 łyżki mleka
  • kolorowe perełki

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Masę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję kolorowymi perełkami.
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Jajka ubijam z cukre m na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Ciasto przekładam kremem mascarpone.