kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne kakaowe ciasto z kremem malinowym. Krem zrobiłam z serka mascarpone, mrożonych malin i śmietanki. Polecam.

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym

Na biszkopt :

  • 4 jajka
  • 4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki z lekkim czubkiem mąki pszennej
  • 1 łyżka płaska kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem :

  • 15 dag mrożonych malin
  • 100 mililitra śmietanki 30%
  • 30 dag mascarpone
  • 4 łyżki cukru

Na poncz :

  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy miękkim masłem i wysypujemy bułką tartą. Biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Mrożone maliny przekładamy na cedzak i zostawiamy najlepiej na całą noc
Następnego dnia : rozmrożone maliny przecieramy przez gęste sitko. 
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem i musem malinowym. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy.
Do kubeczka wlewamy składniki ponczu i mieszamy aż cukier się rozpuści. Biszkopt kroimy przez środek na dwie połowy (nie jak na tort).
Obie części biszkoptu polewamy ponczem, na jedną część wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ponadto :

tortownica o średnicy 24
papier do pieczenia
masło
bułka tarta

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym
Do masy jajecznej dodajemy resztę składników.
Biszkopt kakaowy z kremem malinowym
Ubitą śmietankę dodajemy do kremu i mieszamy.
Biszkopt kakaowy z kremem malinowym
Biszkopt kakaowy kroimy na dwie połowy i nasączamy ponczem.