paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z galaretkami tęczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na zimno bardzo czasochłonne ale świetnie smakuje i robi bardzo duże wrażenie na gościach. Ciasto z galaretek i jogurtu.

Ciasto z galaretkami tęczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z galaretkami tęczowe

 

  • galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • galaretka agrestowa 2 opakowania
  • galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
  • Galaretka owoce leśne 1 opakowanie
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • serek waniliowy po 150 g 8 opakowań
  • białko 2 szt
  • cukier puder 3 łyżki

biszkopt

  • jajka 3 szt
  • cukier 0,5 szkl
  • mąka 0,75 szkl
  • olej 3 łyż
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretkami tęczowe
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku i olej cały czas miksując. Później wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i upiec na złoty kolor. Ostudzić.

Galaretkę agrestową przygotować według informacji na opakowaniu tyle że w 400 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto. Do 3 serków dodać drugą galaretkę agrestową rozpuszczoną z 1 łyżeczką żelatyny w 0,75 szklanki gorącej wody ( i już zimną ), zmiksować.

Masę wylać na zastygniętą galaretkę. Podobnie postąpić w galaretkami brzoskwiniowymi i serkami. Warstwy wylewać gdy poprzednia już zastygła.

Ostatnią galaretę truskawkową rozprowadzić 0,75 szklanki wody i gdy zacznie tężeć zmiksować z ubitą z cukrem pudrem pianą z białek. Masę wylać na ostatnią warstwę. Ostatnia galaretkę przygotować według przepisu z opakowania i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.

Całe ciasto pozostawić jeszcze na kilka godzin w lodówce.
Ciasto z galaretkami  tęczowe
Galaretkę agrestową przygotować według informacji na opakowaniu tyle że w 400 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.
Ciasto z galaretkami  tęczowe
Do 3 serków dodać drugą galaretkę agrestową rozpuszczoną z 1 łyżeczką żelatyny w 0,75 szklanki gorącej wody ( i już zimną ), zmiksować. Masę wylać na zastygniętą galaretkę.
Ciasto z galaretkami  tęczowe
Ostatnią galaretę truskawkową rozprowadzić 0,75 szklanki wody i gdy zacznie tężeć zmiksować z ubitą z cukrem pudrem pianą z białek.
Ciasto z galaretkami  tęczowe
Masę z piany szybko wylać na ostatnią warstwę.