Sposób przygotowania:
Ciasto z galaretkami tęczowe
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku i olej cały czas miksując. Później wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i upiec na złoty kolor. Ostudzić.
Galaretkę agrestową przygotować według informacji na opakowaniu tyle że w 400 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto. Do 3 serków dodać drugą galaretkę agrestową rozpuszczoną z 1 łyżeczką żelatyny w 0,75 szklanki gorącej wody ( i już zimną ), zmiksować.
Masę wylać na zastygniętą galaretkę. Podobnie postąpić w galaretkami brzoskwiniowymi i serkami. Warstwy wylewać gdy poprzednia już zastygła.
Ostatnią galaretę truskawkową rozprowadzić 0,75 szklanki wody i gdy zacznie tężeć zmiksować z ubitą z cukrem pudrem pianą z białek. Masę wylać na ostatnią warstwę. Ostatnia galaretkę przygotować według przepisu z opakowania i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.
Całe ciasto pozostawić jeszcze na kilka godzin w lodówce.
Galaretkę agrestową przygotować według informacji na opakowaniu tyle że w 400 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto. Do 3 serków dodać drugą galaretkę agrestową rozpuszczoną z 1 łyżeczką żelatyny w 0,75 szklanki gorącej wody ( i już zimną ), zmiksować.
Masę wylać na zastygniętą galaretkę. Podobnie postąpić w galaretkami brzoskwiniowymi i serkami. Warstwy wylewać gdy poprzednia już zastygła.
Ostatnią galaretę truskawkową rozprowadzić 0,75 szklanki wody i gdy zacznie tężeć zmiksować z ubitą z cukrem pudrem pianą z białek. Masę wylać na ostatnią warstwę. Ostatnia galaretkę przygotować według przepisu z opakowania i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.
Całe ciasto pozostawić jeszcze na kilka godzin w lodówce.
kuchenny świat