ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne kolorowe ciasto z dodatkiem delicji i galaretki

Ciasto z galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z galaretką

 

  • 8 jajek,
  • 2 paczki Delicji,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 1/2 litra kremówki,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 1 kg jabłek,
  • 1/4 szkl maku,
  • 1 kiesiel wiśniowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 szkl cukru,
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką
Przygotować  biszkopt różowy: pianę ubić  z 4 jajek, dodając  pół szkl. cukru, potem 4 żółtka, po czym na końcu wymieszać z pół szkl. mąki zmieszanej z połową łyżeczki proszku. Następnie  dodać suchy kisiel, delikatnie wymieszać i piec ok. 30 min w temp. 160-180 C.  Pozostawić do wystudzenia. W taki  sam sposób upiec biszkopt makowy, dodając na końcu mak.  Przygotować masę jabłkową: Obrane jabłka  zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie uprażyć z cukrem, dodać galaretki agrestowe w proszku, wymiesza i pozostawić do wystudzenia. Rozpuścić galaretki truskawkowe, gdy całkiem stężeją  pokroić w kostkę. Wiśniową galaretkę  rozpuścić w pół szkl. gorącej wody, gdy zacznie gęstnieć zmiksować z kremówką ubitą z odrobiną cukru pudru, wstawić na chwilę do lodówki. Przełożenie ciasta:Na biszkopt różowy wyłożyć masę jabłkową, na to biszkopt makowy, wyłożyć delicje, na to masa z kremówki i posypać kostkami galaretki
Ciasto z galaretką
Na biszkopt różowy wyłożyć masę jabłkową
Ciasto z galaretką
na to biszkopt makowy
Ciasto z galaretką
wyłożyć delicje