Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto z galaretką
Wybić jajka i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Ciasto piec ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na połowy. Spód ciasta lekko nasączyć ponczem. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu (każdą galaretkę należy rozpuścić oddzielnie). Jedną galaretkę odstawiłam do całkowitego stężenia. Po czym pokroiłam ją w kostkę (można także poszarpać widelcem). Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier (1/2 szklanki). Pod koniec ubijania śmietany dodać przestudzoną żelatynę i pokrojone galaretki. Delikatnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na nasączone ciasto i przykryć drugą połową. Tężejącą galaretkę wymieszać z wiórkami i wyłożyć na wierzch ciasta.