Sposób przygotowania:
Zielone ciasto z galaretką
Dno formy do ciasta o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo zwiększając obroty robota. Gdy białka będą już całkowicie sztywne, ciągle miksując, partiami dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia.Przygotowanie zielonej warstwy: 700 ml soku zagotowujemy. W pozostałym mieszamy dokładnie wszystkie budynie i wlewamy do gotującego się soku. Ciągle mieszając, doprowadzamy masę do wrzenia,Po lekkim przestudzeniu wykładamy krem na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię. Układamy- jedna obok drugiej- delicje (biszkoptami do dołu). Całkowicie studzimy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowanie białej warstwy: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 80- 100 ml wrzącej wody, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy na sztywno całą śmietanę, dodając pod koniec cukier oraz porcjami galaretkę. Masę rozsmarowujemy na zielonym kremie, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na białą warstwę. Chłodzimy do całkowitego stężenia.