Tort truskawkowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort truskawkowy

Tort truskawkowy to lekki i orzeźwiający wypiek, któremu nie można się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się!

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • opakowanie gotowych blatów tortowych
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • czubata łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
1. Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw, by lekko stężały. Truskawki umyj, usuń szypułki, 1/4 zmiksuj, resztę pokrój na połówki.

2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuść.

3. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną i truskawkami.

4. Dolny blat tortu ułóż w tortownicy lub obręczy tortowej i posmaruj masą śmietanowo-truskawkową.

5. Na masę wyłóż truskawki i w przerwy między nimi wlej tężejącą galaretkę. Przykryj drugim blatem i czynność powtórz dwa razy.

6. Gotowy tort wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.