Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort urodzinowy z czekoladkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki tort upiekłam dla mojej córki na jej urodziny, wielbicielki czekolady. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki.

Tort urodzinowy z czekoladkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort urodzinowy z czekoladkami

Biszkopty x 3:

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 %
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady
  • 1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
  • 8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy z czekoladkami
1. Biszkopty:

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem:

Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przekładanie:

Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Dekoracja:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.

5. Podanie:

Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort można pokroić na 8 kawałków.
Tort urodzinowy z czekoladkami
Pyszny tort biszkoptowo czekoladowy. Pyszny.