bond

bond

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Ciasto z herbatnikami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto nie wymagające pieczenia.

Ciasto z herbatnikami.

Składniki:

Ciasto z herbatnikami.

 

  • 100g herbatników
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 połowa porcji olejku rumowego
  • 1 szklanka mleka
  • gotowa polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z herbatnikami.
Masło utrzeć z cukrem puderm i żółtkiem na gładką masę. Następnie dodać kakao i olejek rumowy. Dokładnie wymieszać. Szklankę mleka wlać na głęboki talerz. W mleku moczyć hertbatniki, z tym że pierwszych dziesięć herbatników moczyć tylko z jednej strony. Na półmisku lub innym płaskim naczyniu układać herbatniki zmoczoną stroną do góry, tak by stworzyły prostokąt. Tak ułożone herbatniki posmarować cienką warstwą kremu. Na krem ułożyć drugą warstwę herbatników, moczonych już z dwóch stron. Ponownie posmarować kremem. Czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy wszystkie herbatniki i krem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu polać polewą czekoladową (boki ciasta także posmarować polewą), posypać wiórkami i ponownie wstawić do lodówki, aby polewa stwardniała. Smacznego.