Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem, wiśniami, bitą śmietaną, orzechami i czekoladą, na krakersach herbatnikach.

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami

Składniki:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami

 

  • ok. 100 g krakersów
  • puszka masy kajmakowej
  • 450 g wiśni - świeżych, wydrylowanych lub z mrożonki, po rozmrożeniu
  • ok. 100 g herbatników
  • 700 ml śmietany 30%
  • 70 g orzechów włoskich
  • cukier puder - ilość wg uznania
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami

ETAP 1:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami
Krakersy układamy na dnie natłuszczonej blaszki

Blachę smarujemy masłem, układamy warstwę krakersów.

ETAP 2:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami
Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową

Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową.

ETAP 3:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami
Na masę kajmakową wykładamy wiśnie - świeże lub z mrożonki

Na masę kajmakową wykładamy wiśnie.

ETAP 4:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami
Na herbatnikach rozsmarowujemy bitą śmietanę z orzechami

Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.

Orzechy siekamy, łączymy z bitą śmietaną.

Na warstwie wiśni układamy herbatniki. Rozsmarowujemy na nich bitą śmietanę.

ETAP 5:

Ciasto z kajmakiem, wiśniami i orzechami
Ostatnia warstwa to starta czekolada

Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Czekoladą posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto chłodzimy w lodówce.