Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami na kakaowym cieścieETAP 1:
Wszystkie składniki na ciasto kakaowe wymieszać i zagnieść. Powstanie coś w rodzaju kruszonki/okruchów.
Blachę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do blachy wsypać ok. 3/4 przygotowanego ciasta. Ugnieść. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło roztopić i przestudzić. Żółtka z 3 jaj zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym oraz przestudzonym masłem. Następnie dodawać po łyżce ser z wiaderka. Do masy serowej wsypać budyń i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy serowej. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch posypać odłożonym ciastem.
Sernik piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Najlepiej smakuje schłodzony.