WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1714]

Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny i kremowy sernik na kakaowym cieście/kruszonce, z rodzynkami. Pyszny, lekko chrupiący, idealny na deser.

Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto kakaowe wymieszać i zagnieść. Powstanie coś w rodzaju kruszonki/okruchów.

Blachę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do blachy wsypać ok. 3/4 przygotowanego ciasta. Ugnieść. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masło roztopić i przestudzić. Żółtka z 3 jaj zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym oraz przestudzonym masłem. Następnie dodawać po łyżce ser z wiaderka. Do masy serowej wsypać budyń i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy serowej. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch posypać odłożonym ciastem.

Sernik piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście
Sernik posypany na wierzchu kakaowym ciastem
Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście
Masa serowa z rodzynkami rozsmarowana na cieście
Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście
Masa serowa wymieszana z ubitymi białkami
Sernik z rodzynkami na kakaowym cieście
Kakaowy spod podpieczony w piekarniku