Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1395]

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 210
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Możecie je również upiec, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub zadzwonią goście z informacją, że będą za godzinę. Uwierzcie, że te ciasto nie tylko robi się ekspresowo, ale też jest bardzo smaczne i wprost rozpływa się w ustach.

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką

Forma o wymiarach około 24 x 24 cm:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła/margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek/300g dżemu (gęstego)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką

Ciasto:

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką
Ciasto należy dość szybko zagnieść za pomocą dłoni.

Do większej miski przesypać mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dodać kawałki schłodzonego masła/margaryny oraz jajko.

Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.

Przed pieczeniem:

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką
Dżem powinien być gęsty, aby nie wypłynął podczas pieczenia.

Większym kawałkiem ciasto wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem dopieczenia i posmarować je dżemem.
Na wierzch "poskubać" resztę, czyli 1/3 ciasta.

Pieczenie:

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu opcjonalnie posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciasta