Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z borówkami i orzechową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny sernik z dodatkiem borówek, warstwa bezy z dodatkiem orzechów włoskich oraz polewa z gorzkiej czekolady.

Sernik z borówkami i orzechową pianką

Składniki:

Sernik z borówkami i orzechową pianką

Na kruchy spód:

Na masę serową:

  • 2 całe jajka + 4 żółtka
  • 1 kg sera na sernik
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 100 g borówek

Na piankę orzechową:

Na polewę:

  • 15 dag czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 3,5 łyżki mleka
  • cukier - ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

Sernik z borówkami i orzechową pianką

Przygotowanie kruchego spodu

Sernik z borówkami i orzechową pianką
Przygotowujemy kruche ciasto na spód sernika

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane, zimne masło i żółtko.

Zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blaszki, nakłuwamy i pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z borówkami i orzechową pianką
Przygotowujemy delikatną i puszystą masę serową

Borówki myjemy i osuszamy.

Przygotowujemy masę serową.
Jajka + żółtka miksujemy z serem, budyniami, cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli wlewamy mleko i olej, miksując na wolnych obrotach.

ETAP 3:

Sernik z borówkami i orzechową pianką
Masę serową z borówkami wylewamy na kruchy spód

Do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy.
Masę serową wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy 60 minut (w tym 20 minut z pianką).

Przygotowanie orzechowej pianki

Sernik z borówkami i orzechową pianką
Przygotowujemy bezową piankę z orzechami włoskimi

Orzechy siekamy.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksując, aż dobrze się rozpuści. Dodajemy posiekane orzechy.

Piankę wykładamy na wierzch ciasta na 20 minut przed końcem pieczenia.

Sernik zostawiamy do ostudzenia w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.

Przygotowanie polewy czekoladowej.

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier, masło i mleko, podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy.

Otrzymaną polewą polewamy wierzch sernika.


Tagi:

ciasta sernik