Sposób przygotowania:
Sernik z borówkami i orzechową piankąPrzygotowanie kruchego spodu
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane, zimne masło i żółtko.
Zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blaszki, nakłuwamy i pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.
Przygotowanie masy serowej
Borówki myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy masę serową.
Jajka + żółtka miksujemy z serem, budyniami, cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli wlewamy mleko i olej, miksując na wolnych obrotach.
ETAP 3:
Do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy.
Masę serową wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy 60 minut (w tym 20 minut z pianką).
Przygotowanie orzechowej pianki
Orzechy siekamy.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksując, aż dobrze się rozpuści. Dodajemy posiekane orzechy.
Piankę wykładamy na wierzch ciasta na 20 minut przed końcem pieczenia.
Sernik zostawiamy do ostudzenia w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.
Przygotowanie polewy czekoladowej.
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier, masło i mleko, podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy.
Otrzymaną polewą polewamy wierzch sernika.