Sposób przygotowania:
Ciasto z kajmakiem, jabłkami i galaretkąPrzygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno,utrwalić je cukrem ciągle ubijając mikserem dodawać po 1 żółtku. Wymieszać delikatnie ubitą masę jajeczną z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wymieszać ciasto z 1 łyżką wody. Przelać biszkopt do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Upiec w nagrzanym piekarniku w ok. 180 stopniach na złoty kolor do "suchego patyczka". Wyjąć z blaszki,wystudzić.
Przygotowanie kremu budyniowego:
W 1/2 szkl. mleka dokładnie roztrzepać żółtka, dodać proszek budyniowy, wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie z żółtkami w mleku. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Utrzeć kostkę masła na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, przykryć, uprażyć do miękkości mieszając od czasu do czasu, dodać cukier.
Gorące uprażone jabłka ściągnąć z ognia, wsypać galaretki w proszku i bardzo dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia się galaretek. Pozostawić jabłka do lekkiego stężenia.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Śmietanę kremówkę bardzo mocno schłodzić. Galaretki rozpuści w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i wciąż ubijając wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.
Etap końcowy :
Na biszkopcie rozsmarować równą warstwę kremu budyniowego. Następnie ułożyć na kremie warstwę herbatników, a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmaku rozkładamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy tężejące jabłka, a na jabłka wykładamy ubitą śmietanę. Wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi.
Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.