Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto z kajmakiem, jabłkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo smakowite ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, herbatników, krakersów przełożone kremem budyniowym z jabłkami prażonymi i galaretką cytrynową.

Ciasto z kajmakiem, jabłkami i galaretką

Składniki:

Ciasto z kajmakiem, jabłkami i galaretką

na biszkopt:

na krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 żółtka
  • 6-7 łyżek cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1 kostka masła

na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru

na bitą śmietanę :

  • 1/2 l śmietany 36 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników typu petitki
  • 1 paczka krakersów słonych
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 op. płatków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z kajmakiem, jabłkami i galaretką

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno,utrwalić je cukrem ciągle ubijając mikserem dodawać po 1 żółtku. Wymieszać delikatnie ubitą masę jajeczną z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wymieszać ciasto z 1 łyżką wody. Przelać biszkopt do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Upiec w nagrzanym piekarniku w ok. 180 stopniach na złoty kolor do "suchego patyczka". Wyjąć z blaszki,wystudzić.

Przygotowanie kremu budyniowego:

W 1/2 szkl. mleka dokładnie roztrzepać żółtka, dodać proszek budyniowy, wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.


Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie z żółtkami w mleku. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Utrzeć kostkę masła na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, przykryć, uprażyć do miękkości mieszając od czasu do czasu, dodać cukier.


Gorące uprażone jabłka ściągnąć z ognia, wsypać galaretki w proszku i bardzo dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia się galaretek. Pozostawić jabłka do lekkiego stężenia.

Przygotowanie masy śmietanowej:

Śmietanę kremówkę bardzo mocno schłodzić. Galaretki rozpuści w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.


Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i wciąż ubijając wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.

Etap końcowy :

Ciasto z kajmakiem , jabłkami i  galaretką
Na masę jablkową wykładamy bitą śmietanę a wierch posypujemy płatkami czekoladowymi

Na biszkopcie rozsmarować równą warstwę kremu budyniowego. Następnie ułożyć na kremie warstwę herbatników, a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmaku rozkładamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy tężejące jabłka, a na jabłka wykładamy ubitą śmietanę. Wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi.


Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.