Sposób przygotowania:
Sernik ze śliwkami i orzechamiETAP 1:
Przygotowujemy kruchy spód. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane, zimne masło i żółtko. Zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blaszki, nakłuwamy i pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.
ETAP 2:
Wszystkie orzechy (100 g) siekamy. Połowę orzechów odkładamy na wierzch sernika.
2 całe jajka + 4 żółtka miksujemy z serem, budyniami, cukrem, mlekiem i olejem.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywno.
Orzechy dodajemy do masy serowej, mieszamy.
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
ETAP 3:
Masę serową wylewamy na kruche ciasto.
ETAP 4:
Umyte i osuszone śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Śliwki układamy na masie serowej.
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy 60 minut.
Ciasto zostawiamy do ostudzenia w wyłączonym piekarniku.
ETAP 5:
Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i masło, mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch sernika. Ciasto posypujemy pozostałymi orzechami.