Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik ze śliwkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty sernik z darami jesieni: słodkimi śliwkami oraz orzechami. Wierzch ciasta pokrywa polewa z mlecznej czekolady posypana posiekanymi orzechami.

Sernik ze śliwkami i orzechami

Składniki:

Sernik ze śliwkami i orzechami

Na kruchy spód:

Na masę serową:

Na polewę:

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami i orzechami

ETAP 1:

Sernik ze śliwkami i orzechami
Kruche ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut

Przygotowujemy kruchy spód. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane, zimne masło i żółtko. Zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blaszki, nakłuwamy i pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.

ETAP 2:

Sernik ze śliwkami i orzechami
Przygotowujemy masę serową z posiekanymi orzechami

Wszystkie orzechy (100 g) siekamy. Połowę orzechów odkładamy na wierzch sernika.
2 całe jajka + 4 żółtka miksujemy z serem, budyniami, cukrem, mlekiem i olejem.

Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywno.

Orzechy dodajemy do masy serowej, mieszamy.

Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Sernik ze śliwkami i orzechami
Masę serową wylewamy na podpieczony kruchy spód

Masę serową wylewamy na kruche ciasto.

ETAP 4:

Sernik ze śliwkami i orzechami
Dodajemy śliwki pokrojone na połówki. Pieczemy.

Umyte i osuszone śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Śliwki układamy na masie serowej.

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy 60 minut.

Ciasto zostawiamy do ostudzenia w wyłączonym piekarniku.

ETAP 5:

Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i masło, mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch sernika. Ciasto posypujemy pozostałymi orzechami.