WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 978]

Ciasto z kisielem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste i wilgotne ciasto z kisielem na oleju. Podane z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami smakuje wyśmienicie.

Ciasto z kisielem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z kisielem

 

  • 8 dużych jajek
  • 1,5szkl. cukru
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. oleju
  • świeże truskawki
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto z kisielem

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty jasny krem. Do ubitych żółtek dodać olej i krótko zmiksować. Mąkę pszenną tortową przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z proszkiem kisielowym i dodać do żółtek. Wymieszać łyżką lub zmiksować mikserem.

Na koniec wmieszać do ciasta pianę z białek. Ciasto przelać do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25cm. Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Świeże truskawki odszypułkować i wrzucić do miski. Zblendować blenderem ręcznym na sos. Sosem polewać kawałki ciasta. Udekorować świeżymi truskawkami.

Ciasto z kisielem
Sos przygotowany ze swieżych wyszypułkowanych truskawek
Ciasto z kisielem
Ciasto w blaszce po wykrojeniu części placka
Ciasto z kisielem
Ciasto kisielowe pokrojone kawałki i wyłożone na talerz