haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Sernik kokosowy Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, delikatny jak chmurka sernik na orzechowym spodzie posypany wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi i to esencja niebiańskiego smaku! Zaskoczysz każdego i przy każdej okazji! Polecam!

Sernik kokosowy Rafaello Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik kokosowy Rafaello

Na spód

Na masę serową

  • 250 g serka Mascarpone
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 170 g cukru pudru
  • tabliczka białej czekolady
  • 6 listków żelatyny
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

 

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • garść pianek marshmallow.

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy Rafaello
1. Składniki na spód zmiksowałam w malakserze, tak żeby powstał wilgotny żwirek, a następnie wysypałam go do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Dokładnie ubiłam i wstawiłam do lodówki na pół godziny.

2. Serek mascarpone umieściłam w mikserze, dodałam cukier puder u ubiłam na puszystą masę. Dodałam jogurt grecki i dalej miksowałam.

3. Płatki żelatyny namoczyłam, po chwili odcisnęłam i rozpuściłam w rondelku. Krótko ostudziłam.

4. W tym czasie rozpuściłam białą czekoladę w kąpieli wodnej.

5. Do masy serowej dodałam bardzo ostrożnie czekoladę i żelatynę. Dalej miksując wlałam mleczko kokosowe i aromat migdałowy.

6. Sernik wylałam na schłodzony spód orzechowy i wstawiłam do lodówki na minimum 6 godzin.

7. Po wyjęciu ozdobiłam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i piankami marshmallow.
Sernik kokosowy Rafaello
Ciasto posypane wiórkami i płatkami migdałowymi przypomina smakiem Rafaello.
Sernik kokosowy Rafaello
Składniki na spód miksujemy i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Sernik kokosowy Rafaello
Wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy.
Sernik kokosowy Rafaello
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładamy do masy serowo-jogurtowej.
Sernik kokosowy Rafaello
Sernik wykładamy na spód i schładzamy.