Kruche z truskawkami i pianką z budyniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest proste w przygotowaniu,a bardzo smaczne. Szybko znika z talerzy i zaspokoi każdego łasucha.

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu

Składniki:

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka schłodzonej margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu

Przygotowanie kruchego ciasta

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu
Zdjęcie przedstawia proces przygotowywania kruchego ciasta

Kruche ciasto możemy zrobić dzień wcześniej.

Masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Posiekać i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części-większą i mniejszą (ok. 60% i 40%).

Obie owinąć folią spożywczą. Zamrozić.

Pieczenie spodu

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu
Starta część zamrożonego kruchego ciasta przeznaczonego na spód

Dużą, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć zamrożone ciasto(większą część). Lekko przyklepać dłonią. Wyrównać, poprawić.

Piec ok.15-20 min w 190 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć blachę i odłożyć do wystudzenia. gdy ciasto jest już chłodniejsze robimy pianę.

Przygotowanie pianki

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu
Wylewanie pianki budyniowej na upieczony spód

Białka należy ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie, bardzo powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, aby dobrze rozpuścił się w pianie. Następnie wlać olej, miksując aż do połączenia się składników. Na zimny spód wylać pianę, wyrównać.

Dodawanie truskawek

Kruche z truskawkami i pianką z budyniu
Wierzch: Na piance truskawki i starta część zamrożonego ,pozostałego ciasta

Na wyrównaną pianę wyłożyć truskawki, lekko je wepchnąć dłonią w pianę. Na wierzch zetrzeć 40% zamrożonego ciasta. Piec jeszcze około 40 minut w temp. 190 st.C