Sposób przygotowania:
Kruche z truskawkami i pianką z budyniuPrzygotowanie kruchego ciasta
Kruche ciasto możemy zrobić dzień wcześniej.
Masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Posiekać i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części-większą i mniejszą (ok. 60% i 40%).
Obie owinąć folią spożywczą. Zamrozić.
Pieczenie spodu
Dużą, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć zamrożone ciasto(większą część). Lekko przyklepać dłonią. Wyrównać, poprawić.
Piec ok.15-20 min w 190 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć blachę i odłożyć do wystudzenia. gdy ciasto jest już chłodniejsze robimy pianę.
Przygotowanie pianki
Białka należy ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie, bardzo powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, aby dobrze rozpuścił się w pianie. Następnie wlać olej, miksując aż do połączenia się składników. Na zimny spód wylać pianę, wyrównać.
Dodawanie truskawek
Na wyrównaną pianę wyłożyć truskawki, lekko je wepchnąć dłonią w pianę. Na wierzch zetrzeć 40% zamrożonego ciasta. Piec jeszcze około 40 minut w temp. 190 st.C