SUPERPRZEPIS

Truskawkowa cytrynka

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Truskawkowa cytrynka Więcej zdjęć (5)

Truskawki w połączeniu z orzeźwiającą masą cytrynową, delikatną śmietanką i biszkoptem smakują rewelacyjnie. Polecam do kawy pitej pod gołym niebem.

Składniki:

Truskawkowa cytrynka

BISZKOPT:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli

KREM CYTRYNOWY

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • Sok z 3 cytryn ( około 0,5 szklanki wychodzi),
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 cukier waniliowy,

 

  • 220 gram masła 82% tłuszczu

ŚMIETANKA:

  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • Około 600 gram truskawek,
  • 2 galaretki winogronowe, przeźroczyste

Sposób przygotowania:

Truskawkowa cytrynka

ETAP 1

Truskawkowa cytrynka
upieczony biszkopt studzimy

BISZKOPT: Białka ubijamy z solą na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten dokładnie się połączy, dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.

ETAP 2

Truskawkowa cytrynka
gotujemy cytrynowy budyń

KREM CYTRYNOWY: Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą, tak by w sumie otrzymać 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń i studzimy.

ETAP 3

Truskawkowa cytrynka
masło ucieramy z budyniem

Masło ucieramy do białości. Do utartego stopniowo dokładamy cytrynowy budyń.

ETAP 4

Truskawkowa cytrynka
masę cytrynową wykładamy na biszkopt

Gotową masę cytrynową wykładamy na zimny biszkopt. Dodatkowo na jego powierzchni możemy wykonać dekoracyjne rowki.

ETAP 5

Truskawkowa cytrynka
galaretką zalewamy truskawki

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na masę cytrynową.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Ja owoce osuszam na papierowym ręczniku.

Część truskawek wykładamy na świeżo wylaną śmietankę, tak, by owoce się w niej zanurzyły do połowy. Ciasto wkładamy do chłodu, by zastygło.

Między czasie galaretki rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. W jeszcze płynnej zanurzamy pozostałe truskawki. Całość schładzamy by galaretka zastygła. Gotowe.