Sposób przygotowania:
Truskawkowa cytrynkaETAP 1
BISZKOPT: Białka ubijamy z solą na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten dokładnie się połączy, dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
ETAP 2
KREM CYTRYNOWY: Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą, tak by w sumie otrzymać 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń i studzimy.
ETAP 3
Masło ucieramy do białości. Do utartego stopniowo dokładamy cytrynowy budyń.
ETAP 4
Gotową masę cytrynową wykładamy na zimny biszkopt. Dodatkowo na jego powierzchni możemy wykonać dekoracyjne rowki.
ETAP 5
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na masę cytrynową.
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Ja owoce osuszam na papierowym ręczniku.
Część truskawek wykładamy na świeżo wylaną śmietankę, tak, by owoce się w niej zanurzyły do połowy. Ciasto wkładamy do chłodu, by zastygło.
Między czasie galaretki rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. W jeszcze płynnej zanurzamy pozostałe truskawki. Całość schładzamy by galaretka zastygła. Gotowe.
gusia1000