aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Ciasto z truskawkami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kaszuby to kraina truskawek, nic dziwnego więc, że często królowały one na stołach tamtejszych gospodyń domowych... Kusiły smakiem, zapachem i wyglądem. Sprawiały, że nikt nie potrafił odmówić kawałka najprostszego na świecie ciasta z truskawkami...

Ciasto z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i galaretką

 

  • biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

 

  • masa śmietankowa:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 1 galaretka truskawkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i galaretką
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy, całość powinna się spienić i zgęstnieć. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać porcjami cukier i ubijamy do momentu, aż piana stanie się błyszcząca i nie będzie w niej kryształków cukru. Do tak przygotowanych białek dodajemy zgęstniałe żółtka oraz olej, mieszamy mikserem. Dodajemy przesiane przez sito oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łopatką, starając się, aby masa nie straciła puszystości. Całość przelewamy do blaszki o wymiarach około 20X30, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody (około 30ml, nie więcej), odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy dokładnie ze śmietaną i odstawiamy do lodówki do wystudzenia. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy śmietanę z czekoladą do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodajemy rozpuszczoną i chłodną galaretkę i mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników. Całość przelewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię. Galaretka z truskawkami: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy. W chwili, gdy zacznie tężeć, na masie śmietankowej układamy zamrożone truskawki Hortex, delikatnie wciskając je w masę. Całość zalewamy galaretką. Należy to zrobić tak, aby truskawki były w całości pokryte galaretką, wówczas po rozmrożeniu zachowają ładny kształt i wygląd. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto z truskawkami i galaretką