Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Ciasto z kremem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czerwiec to sezon na truskawki, w związku z czym w kuchni nie może zabraknąć wypieków z tymi owocami

Ciasto z kremem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kremem i truskawkami

 

 

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody

 

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i truskawkami
Biszkopt:

W misie miksera umieścić 6 jajek, miksować dodając stopniowo cukier. Ubijać, aż masa zrobi się puszysta. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

Krem:

500 ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, dodać jogurt i dalej ubijając dodać cukier puder.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zmiksować, wylać na schłodzony biszkopt.

2 galaretki zalać 1 litrem wody, odstawić do wystudzenia.

Truskawki pokroić, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na noc do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto z kremem i truskawkami
Biszkopt pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach
Ciasto z kremem i truskawkami
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając jogurt i cukier puder
Ciasto z kremem i truskawkami
Świeże truskawki pokroić w paski i wyłożyć na krem
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto zalać tężejącą galaretką, odstawić na noc do lodówki