SUPERPRZEPIS

Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone

  • OktawiaG
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Obłędne, delikatne i przepyszne ciasto z kremami na bazie serka mascarpone. Pachnący latem, fantastyczny deser.

Składniki:

Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

 

  • Frużelina truskawkowa:
  • 0,5kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
  • 3-4 łyżki cukru cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 1 łyżce wody

 

  • Krem truskawkowy:
  • Frużelina truskawkowa
  • 250g mascarpone

 

  • Krem kokosowy:
  • 200ml śmietanki kremowki 36%
  • 250g mascarpone
  • 100g kokosu
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Pianka:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka
  • 0,5 szklanki wrzątku

 

  • Dodatkowo:
  • 1x galaretka poziomkowa
  • ok. 250g truskawek do zdobienia

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone
Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszać aromat waniliowy. Wylać ciasto na formę 25x37 i piec ok 15-20min.

Frużelina truskawkowa:

Truskawki oczyścić z szypułek i zblendować na gładko, dodać cukier i zagotować, mieszając co chwilę. Następnie dodać wodę z mąką, mieszać. Wrzący mus zdjąć z ognia, wlać żelatyne i dokładnie wymieszać. Wystudzić a potem chłodzić w lodówce do zgęstnienia. Krem truskawkowy: Do gęstej frużeliny wmiksować po łyżce serek mascarpone.

Krem kokosowy:

Do mascarpone dodać kokos i cukier puder. Zmiksować. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu. Gdy będzie sztywna dodawać po łyżce mascarpone z kokosem. Miksować na najniższych obrotach, bardzo delikatnie i niezbyt długo.

Pianka:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier puder. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Gdy będzie chłodna, tężejąca- wlać ją do ubitych białek i zmiksować.

Dodatkowo:

Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.

Złożenie: Biszkopt- Krem truskawkowy - Krem kokosowy - Pianka - obłożyć całe ciasto truskawkami - zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone
krem koosowy na bazie serka mascarpone i bitej śmietany
Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone
na biszkopt wykładamy najpierw krem truaskawkowy a potem kokosowy
Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone
na kokosowy krem wykładamy piankę i smarujemy nią całe ciasto
Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone
układamy truskawki na wierzchu i po bokach