Sposób przygotowania:
Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskawBiszkopt jasny:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.
Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach. Dodać wodę i wymieszać.
Do masy jajecznej przesiać mąkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki. Masę biszkoptową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 st około 12-14 minut do suchego patyczka. Wyjąć ostudzić.
Biszkopt ciemny:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach. Dodać wodę i wymieszać.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki. Masę biszkoptową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Piec w 170 st około 12-14 minut do suchego patyczka. Wyjąć ostudzić.
ETAP 3:
W każdym biszkopcie okrągłą foremkę wycinać okręgi i na przemian układać, tzn. w jasnym biszkopcie układać ciemne krążki, a w ciemnym jasne.
ETAP 4:
Do rondelka wlać mleko, dodać wodę i herbatę ( wysypać ją z torebek). Postawić na mały ogień i zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 5 minut.
Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.
ETAP 5:
Herbatę przecedzić przez sitko i dodać żelatynę. Wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia, zostawić do ostygnięcia.
Gdy mleko herbaciane będzie zimno dodać ser biały i cukier, zmiksować blendrerm. Dodać jogurt grecki i krótko zmiksować.
Krem jaglany:
Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
Zdjąć z ognia. Zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. W między czasie galaretkę rozpuścić w 350 ml wody i zostawić do ostygnięcia.
Dodać ją do kaszy jaglanej i zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki do wstępnego stężenia.
Wykonanie:
Do formy przełożyć pierwszy kolorowy biszkopt. Wyłożyć 2 chochle kremu herbacianego ( musi być wstępnie stężony, aby nie wyciekł przez biszkopt),wyrównać.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Połówki układać na kremie , po czym wyłożyć resztę kremu.
ETAP 8:
Nałożyć drugi biszkopt i wstawić do lodówki na około 20 minut.
Następnie wyłożyć wstępnie stężony krem jaglany i zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.