Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1376]

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To przepyszna propozycja na delikatny deser, który można modyfikować na mnóstwo sposobów. Ja co raz zmieniam owoce i smaki galaretek. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, takie lekkie oraz orzeźwiające. Krem rozpływa się w ustach.

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką

Składniki:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, spód:

  • 200-210 g paluszków francuskich (ciastka)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • kilka kropel aromatu waniliowego/esencji waniliowej (opcjonalnie)

Wierzch:

  • opakowania galaretki (u mnie zielona kiwi i przezroczysta owoce tropikalne; obie na 500 ml wody)
  • owoce (u mnie borówki i śliwki)

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką

Galaretki:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką
Można użyć tylko jednego rodzaju galaretek.

Galaretki należy przygotować instrukcji umieszczonych na opakowaniu, ostudzić i następnie schłodzić w lodówce., aby odrobinę stężały.

U mnie galaretki połączyły się ze sobą tworząc krystalicznie zielony kolor.

Możecie użyć jednakowych galaretek albo przygotować dwie tworząc warstwy.

W tym przypadku jedną z nich należy przygotować nie co wcześniej, aby później zalać nią owoce, schłodzić do stężenia i dopiero umieścić kolejną galaretkę.

Krem:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką
Krem można przygotować w wersji waniliowej.

Kremówkę z dodatkiem cukru należy ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z mascarpone oraz opcjonalnie z aromatem lub odrobiną esencji waniliowej.

Spód:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką
Na spód można też użyć biszkoptów lub innych ciastek.

W foremce wysłanej papierem do pieczenia lub folią spożywczą ułożyć warstwę ciastek.

Całość:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką
Do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych.

Na ciastka wyłożyć masę i całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Następnie na kremie ułożyć owoce, które należy zalać tężejącą galaretką.

Chłodzenie:

Ciasto z kremem mascarpone, owocami i galaretką
Ciasto nadaje się do krojenia po stężeniu galaretek.

Ciasto chłodzić w lodówce aż galaretki całkowicie stężeją.