WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1662]

Biszkopt kakaowy na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotny i delikatny zarazem biszkopt o smaku kakaowym zrobiony na samych białkach bez dodatku żółtek.

Biszkopt kakaowy na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt kakaowy na białkach

 

  • Ok. 250 g białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 80 g masła

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy na białkach

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dosypywać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać ją partiami do piany na przemian z masłem. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Wystudzić na kratce i przełożyć dowolnym.

Biszkopt kakaowy na białkach
Biszkopt kakaowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt kakaowy na białkach
Ciasto na biszkopt przełożone do tortownicy
Biszkopt kakaowy na białkach
Mąka z proszkiem do pieczenia i kakao dodana do białek
Biszkopt kakaowy na białkach
Białka ubite z cukrem i solą na sztywną pianę