Sposób przygotowania:
Biszkoptowe ciasto brzoskwiniowe
Biszkopt:
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. W garnuszku krótko ubić żółtka, wylać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30- 35 minut. Ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyni (wtedy nie utworzy się kożuch), całkowicie ostudzić. Zimny budyń przełożyć do miski, dodać mascarpone, miksować, cały czas przy tym wlewając śmietankę.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia. Postawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie gotować!),wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Cały czas miksując krem, wlać żelatynę, dobrze wymieszać. brzoskwiniowy
Wierzch:
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyjąc na talerz, osączyć, pokroić w plastry. Syrop z brzoskwiń rozlać na dwie równe części. Jedną z nich nasączyć spód biszkoptu, wyłożyć całą masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym syropem.
Na wierzchu rozłożyć plastry brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. W garnuszku krótko ubić żółtka, wylać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30- 35 minut. Ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyni (wtedy nie utworzy się kożuch), całkowicie ostudzić. Zimny budyń przełożyć do miski, dodać mascarpone, miksować, cały czas przy tym wlewając śmietankę.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia. Postawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie gotować!),wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Cały czas miksując krem, wlać żelatynę, dobrze wymieszać. brzoskwiniowy
Wierzch:
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyjąc na talerz, osączyć, pokroić w plastry. Syrop z brzoskwiń rozlać na dwie równe części. Jedną z nich nasączyć spód biszkoptu, wyłożyć całą masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym syropem.
Na wierzchu rozłożyć plastry brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
gosiapiotrek23