dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Biszkoptowe ciasto brzoskwiniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezwykle delikatne ciasto z bardzo lekkim budyniowym kremem. Biszkopt nasączony jest syropem brzoskwiniowym, a owoce brzoskwini zalane są brzoskwiniową galaretką. Prawdziwa brzoskwiniowa uczta.

Biszkoptowe ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

Biszkoptowe ciasto brzoskwiniowe

biszkopt

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej

krem

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

brzoskwiniowy wierzch

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wody

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto brzoskwiniowe
Biszkopt:

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. W garnuszku krótko ubić żółtka, wylać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30- 35 minut. Ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Przekroić wzdłuż na pół.  

Krem:

Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyni (wtedy nie utworzy się kożuch), całkowicie ostudzić. Zimny budyń przełożyć do miski, dodać mascarpone, miksować, cały czas przy tym wlewając śmietankę.

Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia. Postawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie gotować!),wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.

Cały czas miksując krem, wlać żelatynę, dobrze wymieszać. brzoskwiniowy

Wierzch:

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyjąc na talerz, osączyć, pokroić w plastry. Syrop z brzoskwiń rozlać na dwie równe części. Jedną z nich nasączyć spód biszkoptu, wyłożyć całą masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym syropem.

Na wierzchu rozłożyć plastry brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.