-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio inspiracją moich ciast są owoce, które akurat są w domu, a czasami jest ich nawet nadmiar. W końcu lato trwa, a drzewa owocują. Tym razem ciasto z wykorzystaniem śliwek renklod.

Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • 30 dag śliwek renklod
  • galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Ciasto:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budynie. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Przygotować krem:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i serek mascarpone. Dobrze wymieszać razem.

Krem wyłożyć na przestudzony biszkopt. Śliwki umyć. Przekroić na pół, usunąć pestki i wyłożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić według instrukcji podanej na opakowaniu. Schłodzić.

Lekko tężejącą wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Do ubitych białek dodać żółtka.Wymieszać.
Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Nastęonie dodać oba rodzaje cukru,mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń.
Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Wylać do formy.Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier puder a następnie mascarpone.Dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na krem wyłożyć śliwki i zalać tężęjącą galaretką.