Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem mascarpone i śliwkami w galaretce
Ciasto:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budynie. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Przygotować krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i serek mascarpone. Dobrze wymieszać razem.
Krem wyłożyć na przestudzony biszkopt. Śliwki umyć. Przekroić na pół, usunąć pestki i wyłożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić według instrukcji podanej na opakowaniu. Schłodzić.
Lekko tężejącą wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budynie. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Przygotować krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i serek mascarpone. Dobrze wymieszać razem.
Krem wyłożyć na przestudzony biszkopt. Śliwki umyć. Przekroić na pół, usunąć pestki i wyłożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić według instrukcji podanej na opakowaniu. Schłodzić.
Lekko tężejącą wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do zastygnięcia galaretki.