SUPERPRZEPIS

Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Amarantus, zwany też szarłatem zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem białka.







Składniki:

Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, obręcz smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Zewnętrzną stronę dna tortownicy i obręcz zawijam w folię aluminiową, aby uniknąć ewentualnego wypływania soku z tortownicy, a tym samym zabrudzenia piekarnika. Do sporej miski wkładam wszystkie sypkie składniki, mieszam je i 2/3 tej mieszanki wsypuję równą warstwą do tortownicy.



Na tej mieszance układam owoce i pozostałą część sypkich składników. Jako ostatnią warstwę równomiernie rozkładam plastry zimnego masła. Formę wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. Zostawiam ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami
Nie jest to ciasto, które można elegancko pokroić, ale smakuje rewelacyjnie i zawiera dużo zdrowych składników.
Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami
Zostawiam ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami
Amarantus ze względu na dużą ilość błonnika korzystnie wpływa na układ trawienny.