Sposób przygotowania:
Ciasto z mąki amarantusowej ze śliwkami
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, obręcz smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Zewnętrzną stronę dna tortownicy i obręcz zawijam w folię aluminiową, aby uniknąć ewentualnego wypływania soku z tortownicy, a tym samym zabrudzenia piekarnika. Do sporej miski wkładam wszystkie sypkie składniki, mieszam je i 2/3 tej mieszanki wsypuję równą warstwą do tortownicy.
Na tej mieszance układam owoce i pozostałą część sypkich składników. Jako ostatnią warstwę równomiernie rozkładam plastry zimnego masła. Formę wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. Zostawiam ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
Na tej mieszance układam owoce i pozostałą część sypkich składników. Jako ostatnią warstwę równomiernie rozkładam plastry zimnego masła. Formę wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. Zostawiam ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.