jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobre ciasto biszkoptowe z malinami i lekką masą z serka mascarpone ze śmietaną. Udekorowane na wierzchu malinami w sezonie świeżymi, a w zimie można zrobić z mrożonymi.

Ciasto z malinami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto z malinami

ciasto:

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • jajka 5 szt.
  • proszek do pieczenia 1, 5 łyżeczki
  • sól szczypta

masa :

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami
Białka ubić z cukrem kryształem na sztywną pianę. Dodawać po żółtku i ubijać na wolnych obrotach.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia po łyżce i delikatnie mieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej i posypanej bułka tartą. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodawać stopniowo serek macarpone, dosypać pod koniec śmietanę fix. Odłożyć część masy i dodać łyżkę kakao, to będzie do posmarowania boków.

Posmarować pierwszy blat masą i ułożyć maliny, przyłożyć drugim blatem i posmarować masą.

Na wierzchu poukładać dekoracyjnie maliny, boki posmarować odłożoną masą z kakao.

Wstawić do lodówki na 2 godziny. 




Ciasto z malinami
Białka ubijać na sztywną pianę z cukrem kryształem
Ciasto z malinami
Dodawać po żółtku i ubijać na wolnych obrotach
Ciasto z malinami
Dodać mąkę i wymieszać ,włożyć do piekarnika i piec 190 stopniach
Ciasto z malinami
Przygotować masę z serka mascarpone ze śmietaną 30 %
Ciasto z malinami
Posmarować masa pierwszy blat i ułożyć maliny
Ciasto z malinami
Położyc na to drudi blat i masę
Ciasto z malinami
Dookokoła posmarować masą kakaową ,a na wierzchu ułożyć maliny