Sposób przygotowania:
Delicjusz czekoladowo- chałwiowyETAP 1
BISZKOPT CIEMNY:
W misce łączymy ze sobą sypkie składniki biszkoptu, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
ETAP 2
BISZKOPT JASNY : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
ETAP 3
MASA: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąki, oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukrów waniliowych. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Na koniec masę próbujemy, słodzimy do smaku cukrem pudrem oraz dodajemy alkohol do smaku.
ETAP 4
Do drugiej części masy dodajemy pokruszoną chałwę. Podobnie jak w przypadku pierwszej części, masę doprawiamy do smaku alkoholem i cukrem według uznania.
Mając przygotowane biszkopty oraz masy przystępujemy do składania ciasta.
ETAP 5
Przełożenie:
• Biszkopt ciemny,
• Masa czekoladowa,
• Delicje,
• Masa chałwiowa,
• Biszkopt jasny
Przełożone ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracja wykonana jest z polewy czekoladowej. Żeby dobrze przykleiła się do ciasta biszkopt wcześniej posmarowałam bardzo cienką warstwą masy chałwiowej. Jeśli ktoś zdecyduje się na taką dekorację, w trakcie przekładania ciasta należy odłożyć sobie odrobinę jasnej masy.
Gotowe ciasto schładzamy.
Polpal
zbysiowa
Polpal
Nie trzeba znowu przesadzać z talerzem i łyżeczką, jeśli kwiaty są jadalne to powinny być w składnikach i w opisie a jeśli nie są jadalne to się ich nie nakłada na ciasto ani na talerz tylko obok.
zbysiowa
Kwiaty są dekoracją, tak uważam, więc nie ma sensu podawać ich w składnikach.
Ciasto zapowiada się smacznie, wygląda super, przepis zapisuję :)
halina
gusia1000