jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli ciasto zawiera w sobie takie pyszności jak chałwa, czekolada i delicje musi być pyszne. Same składniki kuszą by je przygotować. Co mogę więcej napisać- jest pyszne!

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy

BISZKOPT CIEMNY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli

BISZKOPT JASNY

  • 4 duże, jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,

MASA CZEKOLADOWA I CHAŁWIOWA

  • 1 litr mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 5 żółtek
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 kostki masła,
  • Cukier puder do smaku,
  • 100 gram gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 25 dag chałwy waniliowej,
  • Alkohol do smaku

DODATKOWO:

  • 24 sztuki delicji,

Sposób przygotowania:

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy

ETAP 1

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy
upieczony biszkopt studzimy

BISZKOPT CIEMNY:
W misce łączymy ze sobą sypkie składniki biszkoptu, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

ETAP 2

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy
Po upieczeniu biszkopt studzimy

BISZKOPT JASNY : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

ETAP 3

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy
Czekoladową masę doprawiamy do smaku cukrem i alkoholem

MASA: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąki, oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukrów waniliowych. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Na koniec masę próbujemy, słodzimy do smaku cukrem pudrem oraz dodajemy alkohol do smaku.

ETAP 4

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy
pokruszoną chałwę dodajemy do drugiej części masy

Do drugiej części masy dodajemy pokruszoną chałwę. Podobnie jak w przypadku pierwszej części, masę doprawiamy do smaku alkoholem i cukrem według uznania.

Mając przygotowane biszkopty oraz masy przystępujemy do składania ciasta.

ETAP 5

Delicjusz czekoladowo- chałwiowy
składamy nasze ciasto i schładzamy

Przełożenie:
• Biszkopt ciemny,
• Masa czekoladowa,
• Delicje,
• Masa chałwiowa,
• Biszkopt jasny


Przełożone ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracja wykonana jest z polewy czekoladowej. Żeby dobrze przykleiła się do ciasta biszkopt wcześniej posmarowałam bardzo cienką warstwą masy chałwiowej. Jeśli ktoś zdecyduje się na taką dekorację, w trakcie przekładania ciasta należy odłożyć sobie odrobinę jasnej masy.

Gotowe ciasto schładzamy.